Yosemite Valley - Kalifornien del 3

 
Dag två i Yosemite tillbringade vi nere i Yosemite Valley. Dalen är så himla stor så man hinner inte se allt på en dag, men vi såg mycket och när dagen var slut var fötterna riktigt trötta. Men vi började med att tanka på en bensinstation med skaplig bakgrund.. 
 
 
PArkerade bilen inne i dalen och ser till att vi får med oss allt från bilen. Det är restriktioner på att inte lämna mat eller sånt som ser ut som mat i bilen. Får en björn nys om det så kan det göra ett försök att bryta in i bilen. Så allt fick följa med i ryggan!
 
 
På väg till Yosemite Village går vi förbi den här lilla ekorren som ser ut att sitta och njuta av livet. Det skulle jag också göra om jag hade Yosemite Valley som mitt hem. Ekorrar finns det gott om i dalen och dom är ju så extremt söta. 
 
 
Yosemite Village. Det här är dalens "centrum" där man hittar det mesta så som matbutik, cafe, besökcentrum, museum, teater med mera. Sedan runt om i dalen finns det väldigt många campingar, nått mer matställe och några få hotell. När vi bokade var ALLT fullbokat, så vi bor precis utanför nationalparken med 30min körtid.
 
 
Här ligger Yosemite besökcenter och ett väldigt bra museum om hur dalen blev till. Intressant för en geotekniker som mig och det får mig nästan att vilja bli geolog. 
 
 
En fikastund är ett måste om man ska orka gå omkring så mycket som vi gör. En kaffe som var riktigt god (har hört att amerikanskt kaffe ska vara blaskigt?) och en glutenfri yosemite cookie fick bli ett fint förmiddagsfika. 
 
 
Man får nästan nackspärr av att gå nere i dalen, för vart man än tittar är det gigantiska berg som pikar rakt upp mot himlen. Helt otroligt vad mäktigt det känns att få gå där nere. 
 
 
Gigantiska berg leder till gigantiska block. Det är som naturen i Kolmården fast tusen gången större. Så häftigt! 
 
 
Bilden hade varit perfekt om man hade fått se en björn där på ängen.. 
 
 
Inga björnar har vi sett, men många andra djur. Rådjuren går omkring och ser sådär supersöta ut. 
 
 
Så vackert!
 
 
Längs med hela dalen rinner Merced river som är extremt uttorkad just nu. Men under flodperiod kan det bli extremt höga flodnivåer istället. !997 var nivån upp till mina axlar ungefär.. galet! 
 
 
Det är väldigt fina vägar nere i dalen.. sånna där drömmiga vägar som passar fint på pinterest. 
 
 
Solen på väg ner och vi rullar hem mot hotellet igen. Redo för en ny dag i denna fina nationalpark!
 
- Jag samlar hela våran Kalifornien-resa under kategorin Kalifornien 2016 -