Magnetröntgen för ländryggen

Igår kväll var det äntligen dags för min Magnetröntgen på Universitetssjukhuset i Linköping. Jag har väntat på den här tiden ett tag för jag hoppas att den kan ge mig mer svar på vad som har hänt med min rygg. Som jag har skrivit tidigare fick jag ryggskott i början av september och sen dess har jag haft problem. Sen ungefär en månad tillbaka har jag varit helt träningsfri på grund av att inte ens rehabövningar hjälper (utan mer förvärrar ryggproblemen).
 
Med Magnetröntgen ser man mer än bara skelettet, man ser även mjuka delar på nått vis. Undersökningen går till som så att du lägger dig på rygg och sen åker du inte i ett tight rör. Taket var nog bara nån centimeter från näsan. Väl där inne ska du ligga helt still och jag tror att vissa undersökningar tar över 60 min. Sök på Google så förstår ni vad jag menar.
 
Inför Magnetsröntgen har jag försökt behålla lugnet och haft inställningen att jag mest är nyfiken på hur det kommer gå till. Trots detta har jag hört många historier om folk som får panik under röntgen och klaustrofobi. Väl på sjukhuset så fick jag gå in i ett omklädningsrum och sätta på mig en grön smickrande sjukhusrock. I väntan på min tur var det jag och en annan kvinna i omklädningsrummet och vi började snacka. Trots att även hon började berättade om sina tidigare besök och hur hennes kompis fått panikattack etc så försökte jag fortfarande vara lugn. Det sista hon sa var: "Så fort du börjar åka in i maskinen så blundar du, och så fortsätter du blunda under hela undersökningstiden!".
 
Shit, är det verkligen så obehagligt? Hur tusan ska detta gå?
 
Då var det min tur och dom två som jobbar där gör verkligen allting på rutin och ger mig minimalt med information. Helt plötsligt så börjar jag åka in i röntgenmaskinen och det är då jag kommer på alla frågor jag ville ställa! Hur still måste jag ligga egentligen? Får jag gäspa? får jag röra på fingrar och tår? Vad kommer hända när maskinen väl drar igång? Hör ni mig om jag pratar?
 
Min puls var jättehög under hela undersökningen för jag var så himla nervös samtidigt som jag var spänd i hela kroppen för att jag inte vågade röra på mig. I över 20 minuter skulle jag ligga där och höra hur maskinen smäller.
 
Ena stunden smällde det högt, knakade och brakade samtidigt som det blåste sval luft på mig. Andra stunden blev det helt tyst och det kändes som att luften stod still och att jag inte fick någon luft och det blev jättevarmt, det var då jag började få jobbiga paniktankar. Det var helt omöjligt att INTE få klaustrofobi-tankar. Men jag försökte verkligen slå bort dom jobbiga tankarna och tänka på nått annat, men det var extremt svårt. "Tänk så händer det nått och jag blir fast här inne?!"
 
När jag väl var klar hade jag varit där inne i mer än 20 minuter för dom "passade på att ta lite extra". Det var långa minutrar kan jag lova.
 
"Då var det klart, du får svar om 10 arbetsdagar, hejdå" fick jag höra och sen leta reda på omklädningsrummet själv.
 
Efter att ha legat och spänt mig så pass länge och haft så hög puls så var jag helt skakig och kände mig helt borta när undersökningen var klar. Jag fick ta en stund efteråt för att bara återhämta mig. Jag var helt varm i hela kroppen och alldeles röd över bröstet av stresspåslag typ.. Fy vad läskigt det var, gjorde jag precis det där? Hoppas verkligen inte att jag behöver göra det här nån mer gång!
 
Nu väntar fortfarande en tid med ovisshet om min rygg. Men jag hoppas på att resultaten från röntgen ger mig klarare svar på vad jag behöver göra för att bli bra i ryggen!
 
När jag inte får träna får jag försöka roa mig med annat. Så i onsdags gjorde jag och min frisör ett litet experiment med mitt hår. Resultatet? En mörk bottenfärg och lila/gråa/ljusa toppar. Extremt svårt att fånga rätt färg på bild dock!
8 kommentarer publicerat i FRIDA
Taggar: blogg, hur går det till, klaustrofobi, ländryggen, magnetröntgen, ryggproblem, ryggskott, smärta i ländrygg
#1 - - sara:

jag tycker det är så tråkigt när man blir behandlad sådär opersonligt. det finns fantastiska personer inom sjukvården, men också alldeles för många exempel likt det du var med om. hoppas du får positiva svar!! kram!

Svar: Ja, jag håller tummarna! kram!
Frida Matsdotter

#2 - - Mimmi:

Fy vilken hemsk upplevelse! Har själv gjort MR för mitt ena knä 2ggr men som tur är fått bra information och lugnande ord innan, och då fick jag ändå ha huvudet precis utanför maskinen och bara underkroppen i! Men skönt att det är över för dig nu och hoppas du får svar på vad som är fel!

Svar: ÅH va skönt att slippa åka in med hela kroppen, det måste göra stor skillnad!
Frida Matsdotter

#3 - - Anna Jansson:

Men usch vad obehagligt det låter.... hoppas du får svar på vad som spökar i ryggen!

Svar: Ja det var inge vidare, men hoppas på bra svar!
Frida Matsdotter

#4 - - Kari Gardelin:

Jag har röngtat min rygg två gånger och håller med om att det är hemskt. Hemskt, hemskt, hemskt. Som att ligga i en kista. Första gången hade jag som mest ont och kunde bara ligga i fosterställning. Jag fick ingen information och stod ut i ungefär en minut innan jag fick panik. Andra gången var jag lite bättre förberedd och låg och räknade tyst, framlänges och baklänges, till hundra på alla språk jag kan för att distrahera mig. Håller tummarna för ett bra besked!

Svar: Ja fyy.. usch va jobbigt det var! Då har vi haft ungefär samma upplevelse.. hua!
Frida Matsdotter

#5 - - Karin FitnessochHälsa:

Förstår att det inte var en trevlig upplevelse! Hoppas verkligen att du för ett svar som ger dig klarhet kring ryggproblemet!

Svar: Ja, klarhet vill jag ha! Så jag håller tummarna :)
Frida Matsdotter

#6 - - Maja:

Trist med dåligt bemötande av vården! Du skulle ha frågat, sagt att du var nervös. Då hade dom förhoppningsvis brytt sig. Håller tummarna för svaret!

#7 - - Jan Sjödin:

Har gjort 2 magnetröntgen-undersökningar. - Fick en lugnande spruta (rekomenderas) - sen hörlurar, där jag fick välja musik - inne i tuben frågade sköterskan ofta om allt gick bra? -vi stod hela tiden i kontakt. - Så: det var en lindrig, enkel undersökning, ovanstående skräckmålning förstår jag inte alls.....

#8 - - Fredrik:

Gjorde en magnetröntgen för några dagar sedan på hjärtat och jag hoppas att jag aldrig mer behöver bli undersökt så. Jag fick bra instruktioner men blev ändå förvirrad eftersom det tog sån tid innan jag skulle göra nånting. Så efter ca 20min öppnade jag ögonen och det var ett stort misstag, det var väldigt nära att jag fick panik pga instängdheten. När man sedan blundar hårt så länge kan ögonen bli irriterade i.o.m den svala luft som blåser hela tiden. Använd ögonbindel det är superviktigt om man lider av klaustrofobi.


Svar: Jag hoppas också jag slipper magnetröntgen igen. Men om det så skulle vara så är man iaf mer förberedd en andra gång och vet lite vad man vill kräva, tex ögonbindel eller något lugnande. Hoppas du får ett bra svar snart från undersökningen.
Frida Matsdotter